/ Дарик Добрич
Състав на Окръжен съд Добрич наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Условна присъда за шофьор, причинил по непредпазливост смърт в катастрофа

Инцидентът станал на 2 октомври 2017 г., Осъденият по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец, като след деянието избягал от местопроизшествието. Тежкият пътен инцидент е станал около 19:00 часа, по ул.„Янтра“ в Генерал Тошево, на около 100 метра преди края на населеното място.

Водачът блъснал мъж, който се движел в десния край на пътното платно и бутал велосипед вдясно от себе си. След произшествието подсъдимият провел разговор със своя родственица, която веднага пристигнала на мястото и предложила да поеме отговорността за случилото се, като заяви, че тя е управлявала колата.

Задържаха под стража мъж, разследван за убийство и укривал се в Германия

Той се съгласил и напуснал местопроизшествието. Версията, че жената е управлявала автомобила, била поддържана около десетина дни, след което подсъдимият признал вината си пред разследващите.

По делото е установено, че при инцидента той е шофирал с около 56 км/час и е имал техническата възможност да предотврати удара, ако е реагирал своевременно.

Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие. В съдебната зала виновният водач изрази съжаление за случилото се и изказа съболезнования на близките на загиналия.

Постановената присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2830 лева.