Организират публична дискусия за годишния данък на такситата в Добрич
Организират публична дискусия за годишния данък на такситата в Добрич / Дарик нюз

Публична дискусия за размера на годишния данък на такситата в Добрич ще се проведе на 17 октомври от 15.00 часа в малката заседателна зала на общината. Срещата се инициира от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев. В нея ще участват представители на бранша и членовете на постоянните комисии по "Транспорт, инфраструктура и екология" и "Бюджет, финанси и данъчна политика".

Преди дни таксиметрови шофьори от Добрич излязоха на протест срещу размера на годишния данък за таксиметров превоз от 590 лева, който бе приет на сесия на Общинския съвет през юли. Превозвачите настояха налогът да бъде намален на 300 лева.

Таксиметрови шофьори протестираха срещу високия годишен налог

Данъкът върху таксиметров превоз на пътници е въведен с промени в Закона за местните данъци и такси. Годишният му размер се определя от Общинските съвети, като трябва да бъде в граници от 300 лв. до 1000 лева.

На последната сесия на местния парламент кметът Йордан Йорданов предложи данъкът  бъде намален до минималната ставка от 300 лева, като се позова на мнението на таксиметрови превозвачи, според които данък от 590 лева ще доведе до фалити или работа в сивия сектор. Съветниците отложиха вземането на решение, като поискаха срещи с бранша, на които да се представят аргументи за исканото намаление.

Отложиха решението за намаляване данъка на такситата