Организират конференция за съдбата на таврийските българи
Организират конференция за съдбата на таврийските българи / Дарик Добрич

Конференция за съдбата на депортираните през 1945 г. в СССР таврийски българи ще се проведе във Варна. Събитието се организира от Регионален исторически музей – Добрич и Висше училище Международен колеж. Темата на конференцията е  “Депортацията на таврийските българи в СССР през 1945 г.: премълчаната история”. Тя се провежда в рамките на проект „Да помним сталинизма: таврийските българи в Добруджа, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз по програма “Европа за гражданите”.

Депортацията на таврийските българи е историческо събитие, което бе напълно игнорирано и забранено за проучване от комунистическата историография, посочва екипът на проекта. За него се заговори свободно едва след 1989 г., но повечето от авторите, които пишат по темата, лансират непроверени и силно преувеличени данни. В рамките на проекта е проведено по-пълно и безпристрастно историческо проучване на базата на архивни документи и мемоари на преки участници в тези събития. по време на конференцията ще бъдат представени резултатите от това проучване, както и документален филм, книга и записи на спомени на преживели депортацията или на техните наследници.

Участниците ще имат възможност да дискутират темата с екипа, извършил проучването, както и с режисьора на филма – Костадин Костадинов, директор на РИМ-Добрич. На събитието ще присъстват и представители на общността на малкото таврийски българи, успели за избегнат екстрадирането.

Чрез видеоконферентна връзка в дебата ще се включи Людмила Ноздрина - директор на Краеведския музей в гр. Бердянск, Украйна и деен член на Бердянското българско дружество „Мишо Хаджийски“. Д-р Владимир Калоянов - демограф в Института за изследване на населението и човека към БАН, ще върне участниците малко по-назад в историята и ще разкаже за съдбата на таврийските българи в периодите на глад в Украйна (1921 г. и 1932-1933 г.). Конференцията цели да задълбочи инициирания в рамките на проекта дебат относно историята и наследството на комунизма и сталинизма в България и тяхното място в европейската история, поради което тя е отворена за участие както за представители на академичната общност и музейното дело, така и за широката общественост и медиите.

Разработените по проекта документален филм, видеоматериали със спомени на очевидци и техните роднини и книгата на Радослав Симеонов от РИМ-Добрич ще бъдат достъпни за широката публика и медиите чрез сайта на проекта. Присъстващите на конференцията ще получат книгата на хартиен носител и копие на филма на DVD.

РИМ-Добрич и ВУМК ще продължат да събират спомени на съвременници на депортацията и след края на проекта. На сайта на проекта ще бъде предоставена пълна информация за контакти с изследователския екип и за възможностите за записване на спомени и споделяне на информация, снимки и документи с цел подпомагане на историческото изследване.