/ ThinkStock/Getty Images
Мъжът шофирал без книжка и след употреба на канабис, като след инцидента е избягал от местопроизшествието
Окръжен съд-Добрич уважи молбата на 22-годишен мъж от Добрич и измени наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Осъдиха шофьор, опитал да подкупи полицаи

Младежът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР-Добрич за това, че на 23 юни т.г., в Добрич, по ул.“Хр.Ботев“ на кръстовището с ул.“Гривица“, при управление на мотоциклет „Сузуки“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен пешеходец.

Според обвинението, младежът е извършил деянието след употреба на наркотично вещество - канабис, и без да има необходимата правоспособност, като след инцидента е избягал от местопроизшествието.

Двама ливански граждани получиха условни присъди за незаконно преминаване на границата ни

В съдебната зала и двете страни изразиха становище, че мярката за неотклонение на задържания трябва да бъде променена в по-лека. Защитникът на младежа поиска тя да бъде заменена с „подписка“, а представителят на прокуратурата настоя за „парична гаранция“.

След преценка на материалите по делото и доводите на страните, Окръжен съд - Добрич наложи на обвиняемия “парична гаранция“ в размер на 1500 лева.
        
Съдът постанови определението си като взе предвид факта, че спрямо младежа е повдигнато обвинение за деяние, извършено по непредпазливост, а в такива случаи според законовите разпоредби задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.
        
Окръжният съд призна глоба на добричлия, наложена му в Германия заради превишена скорост

Младежът е задържан на 23 юни и днес изтича посоченият срок за задържане, пояснява съдът. Това налага мярката да бъде изменена в по-лека, въпреки че и към настоящия момент е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на разследването, и все още съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, коментира съдът.

В определението се посочва, че законодателят е вменил задължение на прокурора след изтичането на двумесечния срок незабавно да разпореди освобождаване на задържаното лице, но тъй като това не е извършено, следва съдът да го направи.
        
Съдебният акт може да бъде обжалван в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна. Определението подлежи на изпълнение след влизането му в сила.