Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена
Няма проблем с доставките на газ, консумацията е повишена / снимка: MorgueFile.com

Осем европейски държави, сред които и България, са засегнати от намалено от снощи подаване на газ от Русия. Това обяви Европейската комисия, но според нейна оценка Европа не се намира в състояние на тревога. Газпром изпълнява всички ангажименти по договорите за доставка на съгласуваните обеми за Европа, заяви началникът на управлението по структуриране на договорите и ценообразуването на Газпром eкспорт Сергей Комлев.

Изпълнителният директор на българския преносен оператор „Булгартрансгаз" Кирил Темелков съобщи, че с около 20% е повишено вътрешното потребление на газ в България заради трайно по-ниските температури за сезона, но засега няма проблеми в снабдяването със синьо гориво.

Пред Дарик Димитър Гогов, изпълнителен директор на обществения доставчик „Булгаргаз" успокои, че засега се осигуряват нужните количества газ за потреблението в страната. Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз холдинг", смята обаче, че при увеличено потребление на газ в Украйна е възможно да страда и България и регионът.

Ниските температури са причината да се потребява повече от заявеното пред Русия количество газ. Засега от Европейската комисия уверяват, че ситуацията е под контрол и всички страни от ЕС са в състояние да осигурят газ от хранилищата, които поддържат, или чрез реверсивни връзки и доставките на втечнен газ. От българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма сформираха оперативен щаб, който да следи ситуацията с газоснабдяването и транзита на газ.

Изпълнителният директор на обществения доставчик на синьо гориво „Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че проблем с доставките няма, а става въпрос за несъответствие между търсене и предлагане. Той допълни, че през последните няколко дни предвид влошените метеорологични условия в цяла Европа, няма излишъци и навсякъде във всеки склад има колкото е заявено предварително и не може да се предостави по-голямо количество.

„В последните дни нашите потребители са свикнали да потребяват повече, тъй като имаше тези излишъци. В момента ги информираме, че получаваме от нашия доставчик обемите, които сме заявили и нито единица повече", коментира шефът на „Булгаргаз".

Димитър Гогов помоли потребителите да бъдат така добри да си влязат в рамките на заявеното, т.е. да потребяват такова количество енергоносител, каквото са заявили.

Изпълнителният директор на „Овергаз" Сашо Дончев заяви, че България може да бъде засегната единствено ако Украйна потребява повече природен газ, отколкото е заявила. „Единствената страна, която потребява по нашата тръба, която идва към Балканския полуостров, Югоизточна Европа, това е Украйна. Единствено там и за съжаление тръбопроводът, който свързва нашия регион с Русия, е национален, не е транзитен, няма статут на независим. Така че всичко, каквото има в Южна Украйна, се захранва от тази тръба", каза Дончев.

Той допълни, че е възможно при увеличено потребление в Украйна да страда регионът.