Новият месец започва с ценови шок
Новият месец започва с ценови шок / Дарик Добрич

Ценови шок очаква потребителите от днес. От 1 юли влизат в сила новите цени на тока и газа. Електричеството ще скочи с 13 на сто, а синьото гориво с близо 5 процента.

Зелената енергия, покачването на цената на газа, както и дългосрочните договори за закупуване на ток доведоха до драстичен скок на тока. Шефът на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев мотивира скока с това, че Националната електрическа компания (НЕК) не може да покрива разходите си за възобновяеми енергийни източници.

"В началото на 2012 г. интересът към построяването особено на фотоволтаични централи силно нарасна. Инвеститорите започнаха ускорено изграждането и въвеждането в експлоатация. НЕК беше задължена да покрива всички тези разходи. Има дефицит в паричните потоци не по-малък от 130 до 150 млн.лева", коментира Семерджиев.

Решението на регулатора да увеличи тока с 13 на сто дойде изненадващо за потребителите. Дни преди да комисията да обяви новите цени, шефът й продължаваше да обещава, че увеличението ще е около 10 на сто.