Инж. Димитър Радушев в студиото на Дарик
Инж. Димитър Радушев в студиото на Дарик / Дарик Добрич
Инж.Димитър Радушев ще залага на строг финансов контрол и ще затяга аварийната дейност в дружеството
Над 7 млн. лв. са просрочените задължения на ВиК – Добрич към момента. Дружеството има и заем за неплатен ток към ВиК Бургас в размер също на над 7 млн.лв., от които близо половин милион са с просрочен падеж.  Компанията дължи най-много средства за електрическа енергия – близо 4 млн.лв., следват задълженията към доставчици – около 2 млн. и 500 хил.лв., за осигуровки за месеците ноември и декември 2016 г. в размер на близо 287 хил.лв., заем от Сибанк – просрочие от две и половина вноски от 224 хил.лв. , ДДС за декември 2016 г. на  стойност 34 511 лв. Данните съобщи в ефира на Дарик новият изпълнителен директор на ВиК Добрич инж. Димитър Радушев. Той замени на поста досегашния управител Петър Калчев. През ноември 2014 г. Радушев отново бе назначен за шеф на водното дружество, но престоят му начело на фирмата бе твърде кратък – до февруари 2015 г.

„Битката се нуждае от войници и ако някъде ти е сърцето, то и твоето място е там. Приемам ВиК за кауза, но в никакъв случай пердута” – така новият –стар шеф на ВиК Добрич определи завръщането си в компанията.Той определи  положението на дружеството в момента като нерадостно.

„Никога не съм имал лошо отношение към бившия изпълнителен директор на дружеството, познавам го повече от 10 години, работили сме заедно, имали сме коректни отношения. Ще ползвам неговата експертиза и ще работим по неговата инвестиционна програма, ще върна и част от идеите и от моята инвестиционна програма. Ще заложим на строг финансов контрол и изключително силно затягане на аварийната дейност на предприятието” – коментира предстоящите дейности инж.Радушев.  Като пример той даде Добрич, където преди две години подаваното количество вода в града е било  до 45 хиляди кубика на денонощие. „ По неизвестни причини аварийната дейност е намаляла и подаваната вода е стигнала до 55 хиляди кубика на денонощие. Сега с програмата за намаляване на налягането нивото е свалено до 50 хиляди кубика на денонощие. Първата ми цел е с възстановяване на аварийната дейност в най-стратегическия й подход  да стигнем до 40 хиляди кубика на денонощие. Очаквам това да се случи в рамките на не повече от два месеца” – обяви новият изпълнителен директор на дружеството. Той подчерта, че за режим на водоподаването в Добрич и региона не може да се говори в никакъв случай.

По отношение на  водния цикъл на Добрич инж.Радушев коментира, че това е един тежък и труден момент, в който нормалното водоподаване ще бъде многократно нарушавано,  ще има много изкопни работи и гражданите ще бъдат безкрайно недоволни. „Но това е като лекуването на болен зъб, за да получиш облекчение, трябва да изтърпиш болката от лечението” – обясни ситуацията Димитър Радушев.  Той бе категоричен, че не се предвижда увеличение на цената на водата, дори с времето в програмата за управление на водното дружество е заложено нейното намаляване.  
Сред близките задачи, които си поставя новото ръководство на ВиК Добрич е още водните количества, които пристигат в съответните населени места да бъдат от най-близки водоизточници. „Колкото е по-къс транспорта, толкова по – малко ще бъдат загубите и толкова по-евтина ще бъде водата като себестойност” – подчерта водният шеф.

Той не скри, че в компанията има проблем със заплащането на кадрите. „ Специалисти има, но трябва да ги привлечем по някакъв начин” – заяви Радушев. По думите му,  чистка във ВиК няма да има, но ще има преразглеждане на общата структура на предприятието, за да се види има ли раздути щатове.

Новият изпълнителен директор на дружеството сподели  още, че харесва японската методология на работа – изключително дисциплинирани работници, много здрава структура и прилагане на множество нови методи.

От философска гледна точка той обобщи методите, към които ще се придържа в работата си за в бъдеще - от общото към частното, от голямото към малкото. „Първо трябва да видим големите цели, да им сложим големи мишени и да вървим в тази посока – стъпвайки големите мишени, започваме да виждаме и по-малките” – обясни Димитър Радушев.