Нещо за четене - епизод 9: Жоржи Амаду - Какао и кръв
Нещо за четене - епизод 9: Жоржи Амаду - Какао и кръв / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 9: Жоржи Амаду - "Какао и кръв"
52915
"Нещо за четене" - епизод 9: Жоржи Амаду - "Какао и кръв"
  • "Нещо за четене" - епизод 9: Жоржи Амаду - "Какао и кръв"

В поредния епизод на рубриката „Нещо за четене” по Дарик, Георги Коновски представя Жоржи Амаду и романа му „Какао и кръв”.

„Творбите на Амаду са едновременно и близки до нас и много далечни като светоусещане, екзотични, при това са написани за хора с по-нелогично мислене, където емоцията взема връх над логиката” – казва Коновски.

Жоржи Амаду има интересна житейска съдба – той е човек от низините, израснал е в бразилския щат Баия. Завършва гимназия в Салвадор и още като гимназист започва да публикува в литературни списания. Издава първия си роман „O País do Carnaval“, когато е само на 18 години. Заради връзките му с левицата, живее известно време в изгнание в Аржентина и Уругвай. Членувал е в Бразилската комунистическа партия, която напуска два пъти. През 1961 Жоржи Амаду е избран за член на Бразилската литературна академия. Книгите му са преведени на десетки езици, адаптирани са за филми, театрални постановки и телевизионни програми. Тази година се навършват 100 години от рождението на писателя.

Романът „Какао и кръв” е първата част от голямата трилогия на Жоржи Амаду, в която влизат още „Червената жътва” и „Подземията на свободата”.

В „Какао и кръв” както и във всички романи на Амаду, се съчетава и смях, и черен хумор, и психологически състояния, преливащи от емоции. В него се разказва за „завладяването” на девствените бразилски гори от тъй наречените полковници. Това е историята на един беден мошеник и историята на един голям и богат род, действието се развива скоростно, конфликтите се редят един след друг, а героите са показани в развитие. Още за Жоржи Амаду и „Какао и кръв” – чуйте от Георги Коновски в звуковия файл: