Нефритеният амулет
Нефритеният амулет / Дарик Добрич
Разкрит е и най-богатият некропол досега в района
Богат некропол от XIV век са открили при археологическите работи на нос Калиакра тази година екипът на доц. д-р Бони Петрунова. Най-уникалната находка, датирана от същия период, е нефритен амулет – катарама, за който се смята, че е произведен в Китай, но е със силно монголско влияние и навярно е дошъл със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство. Това сподели пред журналисти Петрунова, като отбеляза, че такъв предмет не е намиран досега в България.
 
Нефритът на амулета е бял, известен като императорски. Този ценен и здрав минерал, удобен за гравиране, е популярен в източните страни и се смята, че има лечебна сила. Използва се за оръдия на труда и религиозни реликви. Катарамата, намерена на Калиакра, е част от сложната униформа на номадските племена от Изток и е държала два ремъка на слънчевия сплит или торба на колана. На амулета е изобразена сцена от пролетен лов на патици със соколи. Предполагаемата връзка с монголите се базира именно на изображението и на избора на материал, който за тях носи успех и благоденствие. Доц. Петрунова подчерта, че ценната находка, както всичко досега, ще стане част от експозицията на Исторически музей – Каварна. По думите й цената на такъв предмет на търг би достигнала до 20-40 000 евро.

Нефритеният амулет - снимка
Дарик Добрич

Разкопки на нос Калиакра се правят от 13 години под ръководството на Петрунова. Тя сподели, че мястото дава уникални находки и е богат обект за археология, тъй като не е засегнато от строителство и друга дейност. Особеностите са, че историческите пластове са преплетени и едновременно се проучва Средновековие и Античност. Така се е случило и тази година. По сигнали на граждани е открит череп в аристократичната част на стария град, който е дал старт на изследването на новия некропол от XIV век, който се оказал най-богатият досега в района. Вече са разкрити 68 гроба на мъже, жени и деца – заможни обитатели на деспотството. Открита е и каменна икона, върху която е имало разпятие, личат си изображения на четиримата евангелисти, както и на светите Козма и Дамян. При проучването на некропола са открити и пластове от V век с добре изградена масивна сграда.
 
Доц. Петрунова пожела на ръководството на Община Каварна всичко, което нефритът символизира – скромност, смелост, благоразумие, ум и поглед в правилната посока, а кметът Нина Ставрева обеща да продължат финансирането на разкопките на Калиакра.

Бони Петрунова с кмета Нина Ставрева и Дарина Мирчева - шеф на музея в Каварна /от дясно на ляво/
Дарик Добрич