Най-после една каса за Двореца в Балчик?
Най-после една каса за Двореца в Балчик? / netinfo
Посетителите на „Двореца” в Балчик вече ще плащат за вход само на една каса – това съобщи за Дарик кметът на Белия град Николай Ангелов.

Градоначалникът вече е провел разговор по въпроса с ректора на СУ”Св.Климент Охридски” проф.Иван Илчев. Предстои среща и с министъра на културата проф.Стефан Данаилов.

Предложението на балчишкия кмет е да бъде подписано тристранно споразумение между община Балчик, Софийския университет и Министерство на културата.

„Вярвам, че ще постигнем договореност за една каса, в противен случай общината ще забрани достъпа и до двете съществуващи каси” – заяви Ангелов.

Кметството в крайморския град се ангажира да осигури по-добра инфраструктура и улеснен достъп до културния институт.

Заради пререкания между Културното министерство, което стопанисва „Двореца” и Алма Матер, чиято собственост е Ботаническата градина в Балчик, от години туристите са принудени да плащат вход на две каси.

„Най-късно в началото на май се надявам проблемът да бъде решен” – обяви кметът на Балчик.

Междувременно стана ясно, че 26 май е определен като ден на Балчик в Европейския парламент. В Брюксел ще бъде открита изложбата „Европа открива Черно море”. Всички евродепутати ще получат албуми с карти и гравюри от стария Балчик.