Над 900 гимназисти държат матури в Силистра
Над 900 гимназисти държат матури в Силистра / снимка: БГНЕС, архив
937 са подадените заявления за държавен зрелостен изпит по Български език и литература в област Силистра, съобщиха от РУО. 675 души ще се явят на втори зрелостен изпит по предмет по желание, а четирима ученици са пожелали трета матура. В този брой влизат учениците, завършващи тази година ХІІ клас в дневна, самостоятелна и задочна форма на обучение и завършили предходни години с неуспешно положени изпити.

По отношение на втората матура при избора на предмет се запазва доминацията на биология и здравно образование – 298 ученика, на второ място е предметът география и икономика – 183 ученици, третият по предпочитане предмет е английски език, както е било и в предходни години – 121 ученици. Най- малко предпочитания предмет е физика и астрономия – 2 ученици и руски език – 1 ученик.

Седем средни училища ще провеждат едновременно зрелостни изпити и национално външно оценяване по БЕЛ и математика за VІІ клас. Няма промени в общото времетраене на изпитите – 4 часа и в началния час – 8. 00 часа, припомнят от РУО. До 18 май , зрелостниците ще получат служебните бележки с мястото на явяване, след като се извърши допускането и с тази бележка ще бъдат допускани в залите. За втория зрелостен изпит някои ученици няма да са в сградите на своите училища, а са групирани в различни училища според предметите.