Над 320 български икони са открити в Румънска Добруджа
Над 320 български икони са открити в Румънска Добруджа / netinfo

Проучване на български възрожденски икони в Северна Добруджа   е направил екип историци от музеите в Добрич, Варна и Трявна.

По време на експедицията са обходени 23 селища в съседна Румъния и са открити над 320 български възрожденски икони, съобщи добричкият историк Вяра Панайотова, която е ръководител на проучването. Иконите са от периода 1842г. – 1866 година. Те са заснети и ще бъдат обстойно проучени.

На територията на Северна Добруджа са работили най-много зографи от тревненската школа, обясниха историците. Открити са творби на тревненските майстори Захария Цанюв и синовете му, Досьо Коев и синовете му, Витан Константинов, Витан Николов Сърнев.
Историците са попаднали на църква в село Синое, в която на апостолския ред до първоапостолите са изобразени Светите братя Кирил и Методий.

Намерени са и много дърворезби. Изключително ценна, неизвестна досега олтарна дверна на Витан Константинов е открита в манастира Кокош.

И на друга находка са попаднали при проучването историците. В църквата в Еникьой, днешно Михаил Когалничану зографът Захария Цанюв е изобразил автопортрета си в образа на Свети Никола и художникът е направил това без да излезе от църковния канон, разказа Люба Цанева от ммузея за зографско изкуство в Трявна. 

Около 4-5 български църкви в обходения район са съхранени в оригиналния си вид, каза още Вяра Панайотова. Нищо от българското наследство в Румъния обаче не е унищожено целенасочено, обясниха участниците в експедицията. Напротив българските икони и сега се съхраняват в музеи към действащи църкви. Запазени са  българските им надписи.

Проучването е осъществено със съдействието на Варненската и Великопреславска митрополия.

Още за експедицията в Северна Добруджа разказва Люба Цанева в прикачения файл.