Над 250 кг/дка лимец чакат в балчишкото село Гурково
Над 250 кг/дка лимец чакат в балчишкото село Гурково / Дарик Добрич, Таня Топалова

Над 250 кг от декар очакват земеделците от Добруджа от тазгодишната реколта лимец. На фона на миналогодишните добиви под 200 кг от декар, тази година добивите са много добри, коментира арендаторът Тодор Моралийски. В стопанисваните от него 20 дка с лимец край балчишкото село Гурково днес ритуално бяха зажънати нивите.

 

Над 250 кг/дка лимец чакат в балчишкото село Гурково
netinfo

"Лимецът се сее по-рано от пшеницата и се жъне по-късно", обясни Моралийски. Той разказа, че древното жито не се тори и затова дава по-ниски добиви, но сам по себе си е биокултура и една от най-чистите и здравословни храни.

 

 

Над 250 кг/дка лимец чакат в балчишкото село Гурково
netinfo
Все повече стават производителите на лимец в България. В Добруджа те са над 10 и обработват общо около 400 дка. В момента килограм почистен лимец се предлага на цена 8 лв. на едро, а зърното с люспите върви по 4 лв. за килограм. Хляб от лимец пък се търгува в търговската мрежа от 3 до 5 лв. за разфасовки от 350 до 500 гр .Производителите се надяват цената на лимеца да започне да пада от тази година заради по-голямото предлагане.

Има идея от догодина в с.Гурково да се правят традиционни срещи на производители на лимец, както и на еко зеленчуци, плодове, мляко и други био храни.