Над 1000 бебета са родени в добричката болница тази година
Над 1000 бебета са родени в добричката болница тази година / dariknews.bg

1086 бебета са родени в добричката болница от началото на тази година, съобщи за Дарик началникът на акушеро-гинекологичното отделение д-р Трифон Йорданов. Той очаква до края на декември да се достигне миналогодишния брой на новородените - 1156.

Най-младата родилка тази година е била на 13 години, а най-възрастната на 42.
Имало е и три 14-годишни момичета, които също са станали майки през годината. Д-р Йорданов подчерта, че трябва да се работи сред ромската общност за намаляване на ранните бременности. Обикновено жените в региона раждат на възраст от 25 до 35 години, посочи той. 

Напоследък се отчита увеличение на жените, решили да родят със секцио. 34% от ражданията тази година са извършени по този начин, съобщи д-р Йорданов като посъветва бъдещите майки да избират нормалното раждане, ако няма медицински показатели, които да налагат оперативна намеса.

В Добрички регион  не се наблюдава нарастване на интереса към раждане вкъщи, въпреки че има запитвания за това, коментира още д-р Йорданов. Той беше категоричен, че раждането в домашни условия може да бъде опасно за майките и бебетата.

Тази година в добричката болница са проплакали 15 двойки близнаци. Раждането на повече близнаци е свързано с „ин витро” оплождането, което увеличава двуплодните бременности, коментира д-р Йорданов.

11% от родените в добричкото отделение бебета са били недоносени, което е с  три пункта под средните показатели за страната.

Тази година е извършен основен ремонт на операционната зала в родилния сектор на акушеро-гинекологичното отделение, съобщи още д-р Йорданов. С помощта на фондация „Лумос” е обособен кът, където се провеждат срещи с майките и техните близки. Там екип от специалисти работи и с родители, решили да изоставят децата си след раждането. В резултата броят на изоставените бебета е значително по-малък от предходни години, подчерта д-р Йорданов.

В отделението ежемесечно се организира безплатно „училище за родители”. Предлага се и възможност за избор на медицински екип за раждането, което обаче се заплаща – цената за нормално раждане е 300 лева, а със секцио – 450.