Музикалните дейци искат достойно заплащане
Музикалните дейци искат достойно заплащане / netinfo
Музикалните и танцови дейци искат достойно заплащане. Това е заявено на конгрес на Съюза на музикалните и танцови дейци, съобщи гл. художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” Стоян Господинов. Сега средната заплата в страната е около 300 лева. В Добрич заплащането е малко по-високо около 350 лева, обясни Стоян Господинов. Заради ниските заплати много музиканти и танцьори заминават в чужбина или се пренасочват към друга работа в страната. Вече се усеща недостиг на кадри, а за подготовката на един творец за професионалното изкуство са необходими минимум 15 години, обясни Господинов.

Конгресът се е обединил около предложението балетистите и танцьорите да се пенсионират на 45-годишна възраст, а музикантите – духачи след 55 години. Искането е  изпратено до Народното събрание. Съюзът на музикалните и танцови дейци настоява още да се запази изучаването на музика в 8-ми клас. 

В проведения в столицата конгрес са участвали четирима делегати от Добрич. Освен Стоян Господинов във форума са се включили Стоян Монов и Росица Бояджиева от Духов оркестър - Добрич и ръководителят на танцов ансамбъл Добротица - Александър Александров.

Конгресът е преизбрал за председател на съюза за четвърти мандат проф. Жени Захариева.