Михаил Стоев с грамота от Светия синод на Украйна
Михаил Стоев с грамота от Светия синод на Украйна / netinfo

Светият синод на Украйна е удостоил зам. областния управител на Добричка област Михаил Стоев със специална грамота, съобщават от делегацията посетила украинското село Лощиновка  по повод 10 годишнината от възстановяването на църквата там.

“За старанието и труда за Светата църква” – така е записано в документа, подписан от митрополита на Киев и на цяла Украйна Владимир. Според запознати, това е първата грамота, която църквата в Украйна дава на българин.

Църквата в Лощиновка  е възстановена по инициатива на зам.-областния управител на Добричка област Михаил Стоев – тогава директор на строителната фирма “Екострой”  и на Иван Степанович – бивш председател на местния колхоз, а в момента председател на културно-просветното дружество “Света София” .

На среща с кмета на Измаил Георги Дубенко Михаил Стоев е посочил, че най-важното занапред в отношенията между двете страни е икономиката, след като вярата досега не е позволила да се скъса пъпната връв с прародината.

Митрополитът на Одеска област - Алексей и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, съпроводени от множество свещеници са отслужили 4-часова литургия за 10-годишнината от възстановяването на храм “Света Троица” в село Лощиновка.

В селото , което се намира в район Измаил, Одеска област живеят около 2000 души. 80% от тях са бесарабски българи. На тържеството са присъствали и над 5000 души от околните села, където също преобладават бесарабските българи.