Международна картографска конференция се провежда в Албена
Международна картографска конференция се провежда в Албена / Дарик Добрич

Конференция, организирана от Българската картографска асоциация и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София се провежда в курортен комплекс Албена, информират оттам. Събитието е под патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Във форума ще се включат 200 учени и специалисти от 30 държави, съобщават от Международния търговски и културен център ГЕОПАН. Те ще обменят знания и информация за най-новите постижения на картографията и географските информационни системи /ГИС/. Основните теми на конференцията са: ГИС технологии и свързаните с нея дисциплини; картография и ГИС в образованието; интернет картография и дигитални атласи; проектиране на карти и тяхното производство; картографска визуализация; виртуална географска среда; ГИС за градски трафик; GPS технологии и дистанционни технологии.

По време на конференцията, ще се състоят три годишни заседания на комисии на Международната картографска асоциация (ICA). Централна проява е двудневният семинар на ЕС за сътрудничество и ранно предупреждение и овладяване на бедствени ситуации, организиран съвместно с Университета Масарик в Бърно, Чехия. От българска страна в конференцията се включват изследователски институти, университети и фирми от областта на картографията и ГИС, дружества - лидери в областта на геоинформатиката и картографията. Световно известни учени ще изнесат доклади.