Майсторският клас на Калудов завърши с концерт
Майсторският клас на Калудов завърши с концерт / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Десет певци се включиха в майсторския клас по оперно пеене на маестро Калуди Калудов в Добрич. Петима от тях - Ива Ананиева, Надежда Ангелова, Стефани Кръстева, Киммо Турунен и Ростислав Пеев, се представиха пред публика на заключителен концерт в добрички ресторант. На пиано им акомпанира Ромео Смилков.

Младежите работиха в продължение на близо месец, по покана и с организацията на Европейска музикална къща "Европа пее" с ръководител Юлиана Гианти. Курсът бе безплатен за изпълнителите. Включиха се обучаващи се, начинаещи и напреднали певци от Финландия, Полша и от българските градове Пловдив, Варна, Шабла и две ученички от Езикова гимназия и СОУ "Кл. Охридски" в Добрич.

Калудов ще води втори майсторски клас в Добрич през тази година - от 4 до 19 юли, разказа за Дарик Юлиана Гианти. Причината е, че маестрото се прекланя пред гения на Васил Левски, който е роден на 18 юли и певецът смята да му посвети концерт с възпитаниците си на датата. Сред другите бъдещи планове на Европейската музикална къща е активно поддържане на органа в Добрич, за което вече е пристигнал специалист, и организирането на фестивал, посветен на музиката, създавана за този инструмент. Гианти се занимава и със сформирането на църковен хор от млади дами за новия храм "Св. Климент Охридски", който се намира в квартал "Дружба". Имаме одобрението на църковното настоятелство, каза тя, сега събираме певиците и подготвяме дрехите им. Идеята е хорът да се включва във всички ритуали за кръщаване в храма, допълни Гианти.

Майсторският клас на Калудов завърши с концерт
netinfo

Световноизвестният тенор, който също изпълни две песни за публиката на концерта, благодари на добричката музикална къща за гостоприемството. Понастоящем той е преподавател в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, след като на 4 август м.г. бе освободен от поста директор на Оперно филхармонично дружество - Пловдив. /на снимката - с Юлиана Гианти/

Майсторският клас на Калудов завърши с концерт
netinfo

С финландския певец Киммо Турунен ще работим много активно и занапред, каза Калудов, за да направим за тази страна един световноизвестен тенор. Той го определи като голямо дарование.

Майсторският клас на Калудов завърши с концерт
netinfo

Най-младата от концертиралите - 16-годишната Стефани Кръстева е ученичка в Музикалното училище във Варна.