/ БГНЕС, архив
На пазара няма опасни надуваеми стоки

През този летен сезон до момента Комисията за защита на потребителите е извършила 1200 проверки край морето, в областите Добрич, Варна и Бургас, в места за настаняване, в заведения за хранене, включително нощни и в магазини от търговската мрежа.

Част от проверките още не са приключили. В около 8-10 % от  случаите са констатирани различни административни нарушения и нелоялни търговски практики, съобщи пред в. "Телеграф" председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Над 280 кг негодни храни са иззети при проверки по Черноморието

Във връзка с кампаниите за летни намаления той предупреди хората да не се хващат на големите проценти, защото са възможни фалшиви или фиктивни отстъпки. „Друго важно нещо, което трябва да знаят потребителите, е че независимо от намалението на битова или друга техника, гаранцията на стоката продължава да важи. Тя не отпада от това, че цената на стоката е намалена. Законовата гаранция, която е до две години и е по Закона за защита на потребителите, остава в сила“, акцентира той.

Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заяви още Маргаритов. „Хващали сме други опасни изделия - детски дрешки, бански костюми с връзки и дребни частици, които лесно могат да се откъснат. Но с надуваемите тази година до момента няма проблем“, допълва той и отбелязва, че добре би било, ако все пак бдителните потребители забележат някъде да се разпространяват подобни стоки, да ни сигнализират. 

По думите на Маргаритов сигналите за опасни продукти в институцията са по-малко. „Това е нещо, върху което трябва да се работи. Когато става дума за деца, най-малкото съмнение би трябвало да бъде знак да не се купува от потребителя“, обяснява той.

Атракционните корабчета по Северното Черноморие почти без нарушения

Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и други председателят на КЗП уточнява, че има утвърдени стандарти за безопасност и правила за експлоатация. „Важно е от какви материали са произведени, по какъв начин са слепени частите, така че да нямат остри ръбове.

Как е монтиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, за да не може да се отваря лесно“, дава примери той. Маргаритов обръща внимание, че е задължително върху самия артикул с определена големина на шрифта да има информация за условията и начина на ползване - минимални и максимални възраст и тегло на потребителя и т.н. „Артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като опасен и се изважда от пазара.

Същото се прави и ако се открие несъответствие с всеки друг параметър на стандартите“, категоричен е председателят на КЗП.