Конкурсът Надежди, таланти, майстори вече се провежда по нови правила
Конкурсът Надежди, таланти, майстори вече се провежда по нови правила / Дарик Добрич
Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" вече се провежда по нови правила
74746
Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" вече се провежда по нови правила
  • Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" вече се провежда по нови правила

Започна 18-ото издание на музикалния конкурс „Надежди, таланти, майстори", което ще се проведе до 14 септември в Добрич. 56 са участниците в него тази година. Председател на журито отново е проф.Виктор Чучков, а членове са пианистката проф. Милена Моллова, цигуларката и педагог Благородна Танева, виолончелистът Христо Танев и композиторът Драгомир Ненов.
Тържественото откриване е от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова", с концерт на Зорница Иларионова - цигулка и проф. Милена Моллова - пиано. В програмата: Сергей Прокофиев /Соната за цигулка и пиано No.2/, Ернест Шосон, Камий Сен-Санс. Галаконцертът е на 14 септември, неделя, от 17.00 ч. също в Огледална зала.

Тази година за първи път конкурсът е по нови правила. След много консултации, общинска администрация го организира вече само като музикален конкурс, а не фестивал-конкурс. Времетраенето е не както преди по 15 дни, а само 4-5 дни и само в Добрич, а не и в курорта Албена. Категориите, които преди бяха над дузина, вече са само няколко, обединени около три инструмента - пиано, цигулка и виолончело. Ще се състезават солисти-инструменталисти, камерни ансамбли - до секстет, както и клавирни дуа, обясни за Дарик директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Дияна Борисова.

От общината се надяват тези нови правила да донесат престиж. Те определят интерес към конкурса от страна на по-качествени музиканти, макар и не толкова много като количество, както бе досега. След 3 до 5 години, форумът се очаква да се утвърди и да стане част от европейска асоциация, което допълнително ще вдигне ранга и ще увеличи контактите с ярките таланти и майстори. Всяка година ще се допуска палитрата на конкурса да бъде обогатявана с още един инструмент или с оперно пеене, посочи още Борисова.

Тя призна, че тази първа година по новите правила е била трудна за организация и заради конкуренцията на подобен форум, провеждан в курорта Албена от хора, които досега са работили за "Надежди, таланти, майстори". Това е причина на конкурса в Добрич да няма участници от Русия. Надяваме се, че във времето ще се изчистят недоразуменията и всеки ще заеме своето място в музикалния свят, казва Борисова. (Чуйте интервюто с нея в аудиофайла)

Пълната програма на форума предвижда утре, 12 септември, от 14.00 ч. в Огледална зала конкурсна програма за солисти - цигулка и пиано; на 13 септември ще свирят пред журито виолончелисти, пианисти и камерни ансамбли. В неделя е втори тур на пианисти и виолончелисти - от 11.00 ч.