КНСБ събира подписи срещу пенсионната реформа
КНСБ събира подписи срещу пенсионната реформа / Дарик Добрич

КНСБ-Добрич провежда подписка срещу пенсионната реформа, която вече е подкрепена от 1 200 души, съобщи регионалният координатор Гинка Василева. Досега подписи са набирани сред членове на синдиката, но от 1 октомври ще бъде разкрит пункт пред сградата на КНСБ-Добрич по ул. „Независимост".

Протестната подписка е срещу внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Предвидените промени засягат всеки от нас, коментира Василева, и призова гражданите да подкрепят подписката. Тя ще продължи до 6 октомври, очаква се в областта да бъдат събрани около 4-5 хиляди подписа.

Ние се натъкваме се случаи, при които хора на възраст над 40 години имат между 5 и 10 години осигурителен стаж, посочи Василева. При новите условия за пенсиониране, ако постоянно са на работа, те ще имат право на пенсия на 70-годишна възраст.

По думите й най-засегнати от промените ще бъдат младите хора, които сега започват трудовия си път, както и хората над 55-годишна възраст, регистрирани в бюрата по труда като трайно безработни. 24% от всички регистрирани безработни в Добрич са на възраст над 55 години, обяви Василева. Тези хора ще имат все по-труден достъп до права от пенсионната система, тъй като съгласно предлаганите промени се увеличава необходимият им за пенсиониране осигурителен стаж.

Законопроектът предвижда увеличение на осигурителния стаж за всички работещи българи с 3 години - за жените от 34 на 37, а за мъжете от 37 на 40 години.
Повишаване с 2 години на възрастта за пенсиониране на работещите във вредни и опасни условия на труд. Увеличаване с три години на осигурителния стаж на заетите в отбраната, сигурността и специалните ведомства, както и нарастване на учителския стаж за ранно пенсиониране с 3 години. Предвижда се още увеличаване на изискването за действителен стаж от 12 на 15 години при пенсиониране на 65-годишна възраст.

Въвежда се и по-високо изискване за обезщетение за безработица като вместо досегашните 9 ще са необходими 12 месеца стаж през последните 15 месеца. Отнета е и възможността да се закупуват пет години осигурителен стаж при недостиг на такъв.