Кирил Жендов: Новият земеделски министър трябва да води диалог с браншовите съюзи
Кирил Жендов: Новият земеделски министър трябва да води диалог с браншовите съюзи / netinfo
Кирил Жендов: Новият земеделски министър трябва да води диалог с браншовите съюзи
21045
Кирил Жендов: Новият земеделски министър трябва да води диалог с браншовите съюзи
  • Кирил Жендов: Новият земеделски министър трябва да води диалог с браншовите съюзи

„Новият министър трябва да се обърне с лице към производителите и да води диалог с браншовите организации, да работи с тях. Така всичко в бранша ще си дойде на мястото." Това заяви пред ДАРИК арендаторът Кирил Жендов, който стопанисва в Крушарско 28 хиляди декара с пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед.

Падналите напоследък дъждове бяха локални и там, където са паднали, имат стопанско значение. Там пролетниците са в добро състояние. Имаше големи опасения от тоталната суша, но в момента нещата изглеждат по-добре. Надяваме се да има още валежи", допълни Жендов.

По думите му качеството на пшеницата ще се определи, когато се навлезе в масова жътва. Според арендатора първите ожънати количества показват много добро качество.

Той заяви, че цената на зърното на световните борси в момента пада. Прогнозата му е, че тук за качествена пшеница цената ще стартира от 220-250 лева за тон.

„ Няма точна рецепта кога да се продава. Който има финансови проблеми, ще продава направо от полето. Имало е години, в които тези, които продават буквално от комбайна, са печелили повече, от тези, които задържат зърното в очакване на по-висока цена", коментира Жендов.

В прикачения файл чуйте интервю с Кирил Жендов: