/ / Thinkstock/Getty Images
Възможно е да не се стигне до въвеждане на определената от КЕВР цена
Нова цена на водата за потребителите в Добричко от 1 март т.г. от 3.28 лева за кубик  определи КЕВР със свое решение от 28 февруари. Досега плащахме по 2.96 лв. Решението е публикувано на сайта на комисията.

Цената за доставяне на питейна вода до потребителите вече ще бъде 2.12 лв., за отвеждане на отпадъчни води – 0.25 лв. и за пречистване на отпадъчни води – 0.37 лв. С ДДС цената за кубик вода става 3.28 лева.

Еднаква цена на водата в цялата страна поискаха добричлии. Ще има ли такса "солидарност"?

Цените на ВиК-услугите за битови и приравнените към тях обществени, търговски и др. потребители са под нивото на социалната поносимост, се казва в решението. Социалната поносимост е определена на база на данни от Националния статистически институт, според които средномесечният доход на лице от домакинство в Добричка област за 2016 година е в размер на 684 лв. Като пределна поносима цена се определят 6.11 лева за кубик.

КЕВР одобрява бизнес плана за развитие на дейността на ВиК-Добрич в периода 2017-2021 година, както и планираните инвестиции в размер на близо 12 млн. лева.

От общата стойност на инвестициите, 51% са насочени във водоснабдяване, 5% в канализация, 11% в пречистване, 31% във водомери и 2% в транспорт, администрация и информационни технологии.

Освен това ВиК-дружеството прогнозира намаление на потребената електрическа енергия за услугата доставяне на вода на потребителите с 22,04% през 2021 г. спрямо отчета за 2015 г.

Решението на комисията  подлежи на обжалване пред Административен съд - София град в 14 – дневен срок.

Припомняме, че след няколко преработки, бизнес планът на ВиК бе входиран в КЕВР на 4 декември 2017 година. Последваха протести, организирани от гражданска инициативна група. Добричлии настояха цената на водата да не се повишава и управителят на ВиК-Добрич да бъде отстранен.

Дарик научи, че е възможно да не се използва максималната цена, определена от КЕВР. Тя може да бъде разгледана от борда на директорите на ВиК и намалена със съгласието на държавата.