Изнасят класирането за елитните гимназии след 12.00 часа
Изнасят класирането за елитните гимназии след 12.00 часа / netinfo

Резултатите от първото класиране на кандидатите за елитните гимназии ще бъдат изнесени след 12.00 часа в училището-гнездо "Отец Паисий" в Добрич и в Регионалния инспекторат по образованието. 602 деца са подали заявление за първо класиране - с 9 по-малко от издържалите тестовете по български език и математика. Вероятната причина е, че тези ученици са подали заявления за класиране в други областни центрове, каза началникът на РИО Рина Иванова.

Възможно е след първото класиране да бъдат закрити паралелки, ако за тях са кандидатствали по-малко от 18 деца, каза Иванова.

Ако кандидат-гимназистът не е доволен от първото класиране, трябва да подаде молба за участие във второто. Този път подаването на молбата става в училището, в което детето е класирано, а не в училището-гнездо.

При второто класиране детето запазва мястото от първото и не може да бъде изместено или да падне на по-долна позиция. Ако обаче то бъде класирано в по-горно желание, няма право да избира между местата от старото и ново класиране. Ако ученикът е доволен от първото класиране, задължително трябва да се запише. В противен случай губи правата си.

Ако седмокласникът не е класиран никъде, автоматично участва във второто класиране без да е необходимо да подава молба. Между първото и второ класиране възможност за пренареждате желанията няма. Второто класиране ще е готово до 16 юли, а третото на 26-ти.

При записването за всяко от класиранията необходимият документ е оригиналът за завършен 7-ми клас.