Плакти на Утис
Плакти на Утис / Художествена галерия - Добрич
Художествена галерия – Добрич представя творчеството на унгарския визуален артист Ищван Орос. Той е роден на 24 октомври 1951 г. в Кечкемет и е известен плакатист, график, графичен дизайнер, илюстратор и режисьор на анимационни филми. Завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн при Ищван Балог и Ерньо Рубик /създател на кубчето „Рубик“/. Започва кариера на сценограф и аниматор. От 1984 използва артистичния псевдоним Утис - “никой” (както се нарича Одисей при циклопите).
 
Изкуството на Ищван Орос е атака за окото, наложило се е сред влиятелните имена в света на плаката и преодолява граници и пътува в Чикаго, Солун, Витлеем, Пенсилвания, Силкеборг, Истанбул, Торун, Хага, Музей на Ешер, Братислава, Есен, Йорверт, Мелбърн, Аржентина, Мар дел Плата, Будапеща, Кечкемет, Гьор, Бреша, Анкара, София. Утис/Орос е редовен участник в международни изложби, биеналета, симпозиуми и филмови фестивали, има много самостоятелни изложби и участия в колективни проекти. Носител е на много награди за плакат, графика, анимация, изкуство на книгата:
1990 г. – Златен медал, биенале Бърно;
1991 г. – Първа награда, биенале Лахти;  Награда от филмов фестивал Mediawave, Гьор
1994 – Награда на Icograda – Шомон
2000 – Годишна награда за европейски дизайн, Дъблин
2001 – Златен медал от изложба на Обществото на илюстраторите, Ню Йорк
2007 – Награда за артистичен плакат от Рутеншайд, Есен
2009 – Специална награда за най-добър визуален език/със Золтан Варга/, 9-ти фестивал на анимационния филм, Кечкемет
2011 – Награда Кошут, Будапеща
 
Професор е в Западния унгарски университет, съосновател на Унгарската асоциация на плаката, член на Международния алианс на графиката и на Унгарската академия на изкуствата. Той е в журито на Осмото международно триенале на сценичния плакат в София през ноември 2016 г., съпътствано от негова самостоятелна изложба в Националната галерия.
 
Изложбата в Добрич представя десет от най-известните плакати на Ищван Орос и 28 графики с геометрични и оптични елементи. Тя се организира със съдействието на Съюза на българските художници и ще остане до 20 септември 2017 г., след което ще бъде показана и в други градове.