Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Водоемът вече е почистен
Язовирът край тервелското село Жегларци е прочистен от мъртва риба, която вече е загробена, съобщават от общината. Резултатите от взетите проби за изследване от Областната дирекция по безопасност на храните след инцидента на 14 юни показват, че изплувалото голямо количество мъртва риба е заради токсично вещество, посочват от кметската управа.

Екоминистърът утвърди графика за ползване на водата от значимите язовири

Водоемът е прочистен от общински служители със съдействието на пожарната служба и местната земеделска кооперация под надзора на ветеринарен лекар.

Язовирът е общинска собственост, не е бил отдаван на концесионер и не е давано разрешение за зарибяването му, уточняват от общината. Водоемът е малък и е създаден преди десетилетия за ползване на вода за селскостопански нужди. В него се оттича и водата, която тече от близката селска чешма.

Кораб, потънал преди десетилетия, излезе на брега на язовир „Тича” (СНИМКИ/ВИДЕО)

От кметската управа апелират към гражданите да бъдат внимателни при ползването на чешмата, защото всяко влагане във водата на някакво токсично вещество и в бъдеще може да доведе до отравяне на обитателите на естествената екосистема на язовира. Пред прага на лятната ваканция от кметската управа се обръщат и към родителите да не оставят децата без надзор край язовира, за да бъде избегнат всякакъв риск от удавяне.
БТА