/ Thinkstock/Getty Images
Зимата ще покаже характер в първите дни на новата година. Времето ще застудее чувствително, вятърът ще се засили, очаква се да превали и малко сняг. Предстоят ни ледени дни, когато температурите през цялото денонощие няма да превишават 0 градуса.

Януарски изненади в следващите дни

Средиземноморски циклон ще се формира над Гърция и ще се придвижи на североизток през Егейско и Мраморно море. Това показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.

Превалявания от сняг ще има още в четвъртък над южните планински райони, ще продължат и в нощта срещу петък, после с прекъсвания и в събота и дори в неделя.

Температури от -20 до 15 градуса през януари

Не се очакват интензивни валежи, тъй като моделите дават югоизточна траектория на циклона. Най-много се очаква да превалява в крайните югоизточни райони, по Черноморието и в Странджа.

След изтеглянето на този циклон, ще се формира нов, но по-плитък, който отново ще донесе превалявания в събота над южните райони. В следващите дни ще е предимно облачно, с превалявания от сняг, на места ще се образува снежна покривка, но не се очакват сериозни валежи.

Над източните райони и по Черноморието е възможно временно да има затруднения заради силния североизточен вятър и преваляванията, но главно на юг от Стара планина. В крайните северозападни и североизточни райони се очакват най-малко валежи.

Снежна красота: 12 места в Европа, които трябва да видите през зимата (СНИМКИ)

Температурите от петък ще се понижават 
и в следващите дни ще е студено с минимални температури сутрин до минус 10 - минус 12 градуса на места.

Дневните стойности също ще останат под нулата в по-голямата част от страната, без крайните източни райони. Ще има ледени дни, когато температурите през цялото денонощие няма да превишават 0 градуса.