Христо Ковачки допуска фалит на банки в България
Христо Ковачки допуска фалит на банки в България / netinfo

Фалит на банки в България допуска бизнесменът Христо Ковачки. В Добрич той обясни, че е възможно у нас да се повтори сценарият с фалитите в САЩ. "700 милиарда евро са раздадени като кредити от няколко големи банкови институции в Източна Европа и сега за банките е трудно да ги съберат. В същото време у нас не влиза свеж финансов ресурс", каза Ковачки. Затова по думите му банките не дават кредити и лихвите скачат. Ковачки смята, че около 80% от българите са теглили кредити, а растящата безработица ще препятства възможността тези кредити да се върнат.

Дъното на икономическата криза ще бъде достигнато, едва когато у нас започнат инфлационни процеси, заяви Ковачки. Те ще се появят в средата или края на 2010 година, а момента в страната върви дефлация.

Към края на годината обаче се очаквал скок в цените на горивата, например петролът може да достигне до 90 -100 долара. Ситуацията според Ковачки може да се промени към по-добро, ако правителството влее свеж финансов ресурс от кредити от международни финансови институции.

Христо Ковачки съобщи, че максимално бързо след учредяването на Българската индустриална камара на 22 май, ще бъде открит неин офис в Брюксел. Пакет мерки, свързани с финансовата система, пък ще бъде предложен на правителството.

Идеята е новата институция да обедини целия български бизнес и да бъде действаща организация. „Даваме си сметка, че в България има няколко такива организации, но те не защитават интересите на членовете си, особено на малкия и среден бизнес, подчерта Ковачки.