Граждани искат промени в законопроекта за референдумите
Граждани искат промени в законопроекта за референдумите / netinfo
Граждани искат промени в законопроекта за референдумите
80527
Граждани искат промени в законопроекта за референдумите
  • Граждани искат промени в законопроекта за референдумите

Участниците в регионална среща за развитие на пряката демокрация, която се проведе в Добрич, се обединиха около пет искания за промени в закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Срещата бе организирана от сдружение "Граждани в повече" по проект "Пряката демокрация в България: Възможности и предизвикателства".

Проект за закона вече бе разгледан на първо четене от Парламента. Ние сме много недоволни от направеното от депутатите, казаха участниците в срещата - представители на различни граждански организации от цялата страна. Според тях сега проектът е по-скоро нахвърляни текстове, които неглижират, а не насърчават гражданското участие.

Те настояват задължително да бъдат включени в новия закон пет промени, като имат и още препоръки. Иска се премахване на квотата за гласувалите на референдум, защото такава няма при местни и парламентарни избори. Иска се намаляване на броя подписали се за свикване на всенародно допитване и намаляване на срока за събиране на подписи. Сега участниците трябва да бъдат 500 000, а срокът - 3 месеца, което според гражданите е посилно само за големите партии. Те предлагат прагът на подписалите се да бъде 100 000 за национален референдум и 1% от имащите право на глас за местен, а срокът да бъде 12 месеца.

Четвъртото искане на инициаторите е да бъде намален броят на личните данни, които се вписват в подписка за свикване на референдум, до достатъчния за идентифициране на лицето - трите имена, рождена дата и адрес. Гражданите приеха още да не се допуска намеса от Народното събрание или местен парламент за преформулиране на въпроса, избран за задаване в допитване, като се допуска да се направи проверка за неговата законосъобразност - както е в други държави по света, изтъкнаха подписалите се.

Писмото с исканията ще бъде изпратено на председателя на Народното събрание, на всички заместници на председателя, на парламентарните групи и на трите ресорни комисии, които разглеждат закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Граждани искат промени в законопроекта за референдумите
netinfo

Регионалната среща в Добрич, бе на тема "Нищо за нас без нас - защо гражданите могат да решават". Тя се провежда по проект "Пряката демокрация в България: Възможности и предизвикателства" на Фондация "Институт за пряка демокрация", който е подпомогнат от Конфедерация Швейцария чрез Фонда за партньорство и експертна помощ. Целта на форума бе да се обмени опит в сферата на гражданската активност с представители на различните региони в страната. Бяха споделени добри практики за гражданско участие в местната политика от Добрич, Белене, Стара Загора и др. Тема на разговора бе и полезността на институцията омбудсман, като присъстваха обществените посредници на Шумен и Стара Загора.

Чуйте в аудио файла още от Славея Христова от организацията "Болкан асист".

Граждани искат промени в законопроекта за референдумите
netinfo