Днес е Голяма Задушница
Днес е Голяма Задушница / DarikNews, архив
В съботния ден срещу Месни заговезни отбелязваме първата Голяма Задушница през годината. Извършва се помен в чест на мъртвите преди Великия пост.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" – варено и подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Според православния канон е погрешно поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от подавките, да си спомнят за умрелите.

Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".