Глобиха бизнесмен, затруднявал дело за установяване на имущество от престъпна дейност
Глобиха бизнесмен, затруднявал дело за установяване на имущество от престъпна дейност / Дарик Добрич

Окръжен съд-Добрич наложи глоба от 100 лв. на Атанас Атанасов-ответник по гражданското дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу него и още 2 физически и 7 юридически лица. Съдът установи, че Атанасов в няколко поредни заседания не представя заявени от него доказателства и не уточнява исканията си за събиране на други, с което става причина за отлагане на процеса и затруднява хода му.

Съдът му даде последен срок до следващото заседание по делото на 9 март да представи въпросните доказателства, както и поисканите днес. Съдът задължи Атанас Атанасов лично да уточни в едноседмичен срок исканията си за събиране на гласни доказателства. По тази причина съдът отложи за следващото си заседание разпита на допуснатите по искане на Атанасов свидетели.

Съдът отмени допуснатата графологическа експертиза на подпис, поставен за управител на „Атанасов” ЕООД в предварителен договор от 2007 г. за покупко-продажба на хотелски комплекс. Експретизата бе поискана на 26 януари от адвоката на ответниците, който днес заяви, че подписът принадлежи на управителя на дружеството Теодора Атанасова.

Пресцентърът на Окръжен съд-Добрич припомня, че гражданското дело срещу Атанас Атанасов и другите ответници е образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 8 471 629 лв.

Комисията претендира също да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата две сделки. С първата Атанас Атанасов продава на 37-годишния Мирослав  Анг. Г. от София дружествени дялове от „Атанасов-инвест” ЕООД за сумата от 5000 лв. С втората сделка Атанасов и 32-годишната Теодора Ат. прехвърлят притежавани в „Би Ей Инвест” ООД дружествени дялове на обща номинална стойност 5000 лв. на „Пътстрой-Варна” ЕООД .