Газоподаването в Добрич може да спре
Газоподаването в Добрич може да спре / БГНЕС
Газоподаването в Добрич може да спре всеки момент. Засега ситуацията е под контрол, но се подават ограничени количества газ – съобщи за Дарик Тодор Руменов – ръководител на оперативно звено на Черноморска технологична компания в Добрич.

Над 400 фирми и 2500 битови абонати има компанията в областния град.

След заседание на Оперативната група към Общинския съвет за сигурност и управление при кризи от община Добрич предупредиха търговските дружества, фирми, социалните и здравните заведения да имат готовност за поетапно спиране на производства и преминаване към алтернативно захранване и отопление.

Всички училища и детски градини в Добрич се отопляват с газ. От Регионалния инспекторат по образование информират, че почти половината от тях имат готовност да преминат на отопление с нафта. Някои от училищата ще закупят комбинирани горелки за отопление.

Кризисната ситуация възникна след като рано тази сутрин бяха прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз". Освен за българския пазар бяха спрени и транзитните количества газ към Гърция, Турция и Македония.

Чуйте какво мислят за проблема с газоподаването добричлии в анкетата на Валя Добринчева: