Евродепутат: В България борбата срещу радикализацията вече е на дневен ред
Евродепутат: В България борбата срещу радикализацията вече е на дневен ред / Дарик Добрич

В Европа трябва да се води по-ефективна борба срещу радикализацията и отричането на европейските ценности. Това според евродепутата от ЕНП Емил Радев е сред основните мерки за противодействие на тероризма. Другата важна мярка е да има засилено сътрудничество и обмен на данни между службите в държавите-членки, които сега пазят тайните си и не си помагат.

Емил Радев, който е  член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента, присъства на среща в областната управа, на която бяха представени акценти от областния план за противодействие на тероризма.

„За съжаление ставаме свидетели на разпад на модела на приобщаване на всички, които искат да живеят в Европа, и този разпад се проявява в радикализъм. Опитът на Франция и Белгия доказва, че всичко, което е правено досега като мерки срещу радикализацията, трябва да бъде дълбоко преосмислено, защото не работи”, заяви Радев.

По думите му в България борбата срещу радикализацията също вече е на дневен ред с оглед на случаите в Пазарджик.

„В последно време е модерно да се приемат наредби за бурките например. Започнахме да залитаме в едни крайности. Да не се окаже, че и специалните части подлежат на глоба, ако си носят маските”, коментира евродепутатът, като подчерта, че по готвения закон за тероризма трябва да има широк дебат. Законът трябва да бъде много внимателно обмислен между първо и второ четене, рамката му трябва да е балансирана и да отговаря на европейското законодателство.

„Трябва да се борим с причините за радикализация, защото в момента болния от бронхопневмония се опитваме да го лекуваме от хрема. Трябва да се пресече финансирането на тези дейности, защото знаем, че в Пазарджик никой не носи бурка от религиозни подбуди. Знаем, че там има финансиране, че чужди неправителствени организации дават немалко средства”, каза Емил Радев.

Той даде за пример квартала Моленбек в Брюксел, където живеят между 90 и 120 хиляди души, главно араби, които за 20 години не са се ингерирали по никакъв начин.

„За съжаление ние в България започваме да следваме този модел – създаваме ромски гета, а в последните 20 години тези хора са все по-необразовани. Приобщаването към радикалния ислям става по-лесно, когато тези хора са компактно живеещи. В тези маргинални общности навлизат пари отвън и радикализацията става много лесно. Това, което трябва да направим, е да отделим много голяма внимание на образованието на тези хора”, допълни евродепутатът.

Той посочи, че приносът на България в европейската сигурност  след атентатите в Париж е въвеждането на 100%  контрол на всички пътници, влизащи и излизащи от страната. „България е сред 5-те страни, предоставящи най-много информация на Европол за чуждестранните бойци, преминаващи през нашата територия. Надявам се, че и ние ще получаваме навреме информация от европейските ни партньори, за да можем да попречим на терористите да влизат в Европа”, каза още Емил Радев.