/ Дарик Добрич
Евродепутатът за десните: Претенциозно е да правят правителство в сянка
„Незаслужено се плашат хората, като се твърди, че след 2020 година няма да има еврофондове. Е, няма такъв филм! Фондовете просто ще бъдат намалени”, заяви в Добрич евродепутатът Петър Курумбашев. Той посочи, че след Брекзит фондовете като цяло може да бъдат намалени с 10-20%.

Какъв ще бъде следващият бюджет на ЕС? „Има доста коментари как да се покрие вноската на Великобритания и всъщност дали ще падне бюджетът на ЕС за следващите 7 години. Някои държави са съгласни да компенсират това, което Великобритания няма да даде, но има такива, които не искат да си увеличават вноската”, каза евродепутатът.

Фредерик Валие: Бюджетът на ЕС ще е по-малък заради излизането на Великобритания от него

Предложението за следващия бюджет ще бъде представено от Европейската комисия пред Европарламента през месец май. По думите на Курумбашев България ще отстоява позицията фондовете, които най-много ни касаят, да бъдат намалени най-малко. Става въпрос за ПРСР  и оперативните програми „Региони в растеж” и „Околна среда”.

„Очаква се бюджетът като цяло да бъде намален малко – от 1000 млрд. евро например да падне на 960 млрд. Въпросът вече е това намаление как ще се отрази в различните фондове – кои от фондовете ще паднат и с колко. Държавите от Централна и Източна Европа имат интерес да се запазят кохезионните фондове и  земеделските субсидии”, подчерта Курумбашев.

Що се отнася до парите за наука и иновации той смята, че нашата наука трябва да е по-активна и да печели по-голяма част от тези фондове.

Петър Курумбашев коментира и новата дясна формация. Както е известно, ДСБ, "Да, България" и партия "Зелените" подписваха споразумение, с което да се явяват заедно на избори. Коалицията носи името "Демократична България". Десните съставиха и правителство в сянка.

„Зелените“, ДСБ и Да, България“ ще ходят заедно на избори

„Откъде имат усещането, че са опозиция, че имат право да правят и правителство в сянка? Ако БСП, която е единствената ясна парламентарна опозиция,  излъчи правителство в сянка – да. Но някой, който не присъства в българския парламент, да направи такова – меко казано, това ми изглежда доста претенциозно.

Нека първо обявят как ще се кандидатират за изборите, да влязат, пък тогава. Към този момент десницата в България е доста далече от този процес. Когато това се случва в други държави – например Англия, не само си назначават правителство в сянка, но си правят и управленска програма – аз такова нещо при нашата десница не видях”, заяви Курумбашев.

В ЕП трябва да се създаде специален Комитет за разследване на скандала с Фейсбук, каза още евродепутатът. Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг днес бе поканен от европарламента, за да бъде изслушан. Курумбашев посочи, че Зукърбърг трябва да бъде изслушан именно от такъв комитет, от хора които разбират от материята, а не от целия ЕП.