Екстрадират в Германия мъж, обвинен в сексуално посегателство
Екстрадират в Германия мъж, обвинен в сексуално посегателство / Sofia Photo Agency

Окръжен съд - Добрич допусна незабавното предаване на мъж от силистренско село с инициали С. Дж. А. на властите в Германия за осъществяване на наказателно преследване срещу него, съобщават от пресслужбата на институцията. Решението е постановено по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест /ЗЕЕЗА/. Мъжът е обвинен в Германия за сексуално посегателство, което се наказва с лишаване от свобода за срок до 15 години.

В обстоятелствената част на заповедта за арест се посочва, че в нощта срещу 31 юли 2010 година в Юнкерат обвиняемият е извършил полово сношение със свидетелка по делото, въпреки че поради въздействието на алкохол, тя не е могла да окаже съпротива и обвиняемият е съзнавал това. Прокуратурата обвинява българския гражданин в сексуално посегателство чрез използване неспособността за съпротива на жертвата.

Прокуратурата на Германия е предоставила уверение, с което се гарантира, че след като българският гражданин бъде изслушан от съдебните власти, респективно след приключване на наказателното производство, той ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието си, ако такова му бъде наложено.

В съдебното заседание пред Окръжния съд обвиняемият декларира писмено съгласието си за незабавно предаване на германските съдебни власти и заяви, че съзнава последиците от това си действие.