Ефективна присъда получи 30-годишен за държане на хероин
Ефективна присъда получи 30-годишен за държане на хероин / Дарик Добрич

Наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца наложи Районен съд -Балчик на 30-годишния В. Н. В. от същия град. Той е признат за виновен в това, че през август 2010 година в Балчик без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества – 0,567 гр. хероин на стойност 51 лв. За това престъпление той е осъден също да заплати глоба в размер на 2000 лева.

Районният съд постанови мъжът да изтърпи и 3 години лишаване от свобода за отложено наказание по присъда на Окръжен съд – Варна. Двете присъди трябва да бъдат излежани при първоначален общ режим в затвор или затворническо общежитие от открит тип.  

Пресцентърът на съда припомня, че според обвинителния акт на 27 август 2010 подсъдимият и двама свидетели по делото са се уговорили да закупят наркотични вещества. 30-годишният ангажирал свой познат да ги откара с личния му автомобил до мястото, където щели да получат наркотиците. Те спрели по пътя за Варна на разклон за село Катранджиево. Изчакали около 2 часа да дойде друга кола с варненска регистрация, управлявана от неустановено от полицията лице. В. В. се качил в този автомобил и потеглил в посока Кранево. След около 15 мин. се върнали и подсъдимият се качил в колата с тримата свидетели. Той споделил, че е закупил хероин на стойност 100 лв. и дал от него на двамата, с които имал уговорка. По пътя за Балчик тримата употребили част от хероина. Останалото количество било иззето от органите на МВР.

Назначената в досъдебното производство физико-химична експертиза е установила, че в откритите 9 опаковки с кафяво прахообразно вещество има общо 0,567 гр. хероин на стойност 51 лв.