Добруджански хляб: Не правим ментета
Добруджански хляб: Не правим ментета / Дарик Нюз - архив

„Няма разминаване в стойностите, указани на опаковката на пълнозърнестия хляб с кълнове, произведен от „Добруджански хляб" и истинското съдържание в продукта, сочат резултатите от изследване на Националния център за опазване на общественото здраве, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Добруджански хляб" Енчо Малев. Информацията е в отговор на изнесени преди дни данни от асоциация „Активни потребители", че в един от продуктите на хлебопрозводителната компания има несъответствие между декларираните на опаковката влакнини и истинското им съдържание в хляба.

„Целият проблем идва от използването на различни методи за анализ от отделните лаборатории. Обявените от нас 12,3% са общи влакнини, а отчетените от „Активни потребители" 3,18% са само неразтворимите влакнини, които са част от общите" - коментираха от мениджърския екип на фирмата. „Ако от асоциацията „Активни потребители" не потърсят контакт с нас за изясняване на ситуацията, ще си търсим правата по съдебен път" - заяви още Енчо Малев. Той обяви, че около 20% от българите към момента потребяват здравословни хлябове. Според Малев БДС може да има само за основния хляб, но за специалните видове се работи с техническа документация, защото разнообразието е голямо. „Крайно време е в бранша да се преброим кой кой е и да не се слагат всички в общия кюп на производителите на хляб-менте" - категоричен бе Малев.

Двойното увеличение на цената на пшеницата на световните пазари от юни до сега е основната причина за промяната в себестойността на хляба и на родния пазар, каза още Малев. Цената на тон зърно скочи от 220 до 450 лева. „Трудно е да се прогнозира колко още ще продължи този растеж, но се надявам да не прескочи 520 лева", заяви Малев.