Доброволци ще почистят Шабленската тузла на 4 юни
Доброволци ще почистят Шабленската тузла на 4 юни / Сдружение за опазване на дивата природа

На 4 юни доброволци от Сдружение за опазване на дивата природа ще се включат в почистването на плажа и дюните пред Шабленската тузла, като същевременно ще проведат практическо обучение за разпознаване и мониторинг на водолюбиви, полски, степни и морски птици, съобщават от сдружението.

Почистването се организира от Община Шабла, в рамките на най-голямата доброволческа инициатива в страната – „Да изчистим България заедно”, провеждана от bTV Media Group, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите. Акцентът на тазгодишната кампания е поставен върху защитени територии и други емблематични места.

Като основно място за почистване Община Шабла определи плажа пред къмпинг „Добруджа” и пясъчните дюни пред езеро Шабленска тузла. Акцията ще започне в 9.00 часа на 4 юни, от централния плаж на къмпинг „Добруджа”. Извозването на събраните отпадъци се организира от община Шабла. На участниците в кампанията ще бъдат осигурени чували и ръкавици.

Районът на Шабленската тузла попада в обхвата на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – ЗЗ „Шабленски езерен комплекс” по Директивата за опазване на дивите птици и ЗЗ „Езеро Шабла – Езерец” по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Тузлата и прилежащите й територии дават убежище на 198 вида птици (около 50 % от орнитофауната на България), отбелязани през всички сезони. Пясъчните дюни представляват важно местообитание за много редки растителни и животински видове. Почистването ще се съчетае с наблюдение на характерни за района птици, растения и животни..