Доброволци от Добрич получиха званието Рицар на добрата воля
Доброволци от Добрич получиха званието Рицар на добрата воля / netinfo

Двама младежи от Добрич са удостоени със званието "Рицар на добрата воля", съобщи Нели Карталова - координатор на Центъра за работа с доброволци към фондация "Ръка за помощ". Отличието се присъжда за активна доброволческа дейност през годината от всички местни организации, включени в мрежата на Националния алианс за работа с доброволци /НАРД/.

За носители на званието в Добрич са избрани Ростислав Георгиев - ученик от 12 клас в Хуманитарна гимназия и Илия Чолаков -  десетокласник в Природо-математическа гимназия. Момчета са доброволци и са заслужили признанието с всеотдайната си работа в помощ на пострадалите от наводнението това лятото, както и с активното си участие в останалите доброволчески инициативи на фондацията. Отличията са присъдени по повод Международния ден на доброволеца, който се отбелязва на 5 декември.

По същия повод Националният алианс за работа с доброволци и фондация Лале за пета поредна година наградиха откроилите се през годината доброволчески инициативи в страната. Сред отличените е и добричката фондация "Ръка за помощ", която получи грамота за дейността си по време на наводнението. През лятото под мотото "Задно в добро и зло" около 20 доброволци от Добрич са участвали в разчистването на наводнените домове, а на стотици пострадали са раздадени храни, дрехи и санитарни материали, разказа Карталова. Кампанията е осъществена с подкрепата на  фондация "Помощ за благотворителност" и НАРД.

Центърът за работа с доброволци в Добрич е разкрит през септември миналата  година, посочи председателят на фондация "Ръка за помощ" Албена Бонева. В момента към организацията работят близо 40 доброволци – ученици от различни училища в Добрич, на възраст от 15 до 19 години. Младежите се включват активно в проекти и  различни кампании, насочени към уязвими групи. Те участват в менторска програма в ОУ "Христо Смирненски", където работят с четвъртокласници, които имат образователни, социални или емоционални дефицити. С децата се провеждат арт занимания, общи игри и индивидуални разговори, като в резултат те придобиват  по-добро самочувствие и стават по-общителни. На доброволен принцип се работи и с ромските деца, които посещават детска градина "Надежда", както и деца със специални нужди, които ползват услугите на Центъра за обществена подкрепа към Фондацията.
Младежите преминават през различни обучения, за да придобият необходимите умения за работа с различните групи хора.