Добричлия съди Прокуратурата за 2 млн. лева
Добричлия съди Прокуратурата за 2 млн. лева / Дарик Добрич - архив

Окръжен съд – Добрич даде ход на гражданското дело, образувано по искова молба на 60-годишния Слави Славов от Добрич в качеството му на физическо лице срещу Прокуратурата на Република България. Славов претендира Прокуратурата да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините и да му заплати 2 000 000 лв., представляващи обезщетение за причинени му като физическо лице имуществени вреди за времето от 2000 г. до предявяване на иска на 31.10.2011 г. Ищецът се мотивира с  незаконно повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Балчик.

В периода 1999 – 2000 г., Славов е обработвал 1600 дка земя в землището на с. Дъбрава. В резултат на привличането му като обвиняем и на продължителното наказателно производство, търговските му партньори и собствениците на земеделски земи, които обработвал се отдръпнали и не желаели да работят повече с него, твърди ищецът. През 2000 г. той преустановил дейността си, тъй като не можел да обработва земите. От тогава до предявяването на иска търпял загуби от печалбата, която би реализирал от отглеждането на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица върху площите.

Ответникът - Окръжна прокуратура – Добрич, оспорва основателността и размера на исковата претенция на Славов. Прокурорът направи възражение за изтекла 5-годишна давност на претенцията, с която се търсят вреди за времето от 2000 г. Според него, представените по делото арендни договори не подкрепят твърденията на ищеца, че собствениците на земи, които е обработвал са се отдръпнали от него и то в резултат на действията на органи на Прокуратурата. Държавният обвинител подложи на съмнение и твърдението, че Славов би реализирал печалба от 2 000 000 лв. от отглеждането на посочените от него селскостопански култури.

Окръжен съд – Добрич допусна до разпит трима свидетели, поискани от адвоката на ищеца. Съдът допусна и изготвяне на съдебно-икономическа експертиза, която трябва да отговори какъв е размерът на нормалната печалба от обработката на 1600 дка, засети с царевица, слънчоглед, пшеница и рапица. Съдът разпореди да бъде изискано досъдебното производство срещу Слави Сл. на Районна прокуратура – Балчик.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич уточнява, че през 2010 г. Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата и общините да заплати на Слави Славов сумата от 100 000 лв. ведно със законната лихва, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на продължило за периода 01.02.2000 г. - 28.06.2007 г. незаконно обвинение в извършване на измама и унищожаване на чужди документи. На 18.03.2011 г. Апелативен съд – Варна намали обезщетението на 60 000 лв. Делото е насрочено за разглеждане във Върховния касационен съд на 21.03.2012 г.