Добрички депутати: ГЕРБ няма да яхва протестите
Добрички депутати: ГЕРБ няма да яхва протестите / Дарик Добрич

В кабинета „Орешарски”, определян като програмен и експертен, всъщност няма експерти. Досега назначените зам.-министри са същите от времето на тройната коалиция, заяви добричкият депутат от ГЕРБ Румен Иванов. Той посочи като примери зам.-министъра на образованието Мукаддес Налбант и на земеделието Бюрхан Абазов. „Спомнете си, че Налбант обяви Левски за нарушител на обществения ред и се опитваше да цензурира Ботев. Абазов пък е отговорен за заменките, направени по времето на тройната коалиция и сега го връщат, за да прекрати делата, които се водят”, коментира Иванов.

Депутатът от ГЕРБ Желязко Желязков, който като областен управител даде на прокуратурата незаконни сделки с държавни земи, припомни, че в Шабленско само за един ден са били направени 18 заменки. ВАС пък потвърди нищожността на 8 сделки с имоти на балчишката Дамба, извършени при тройната коалиция.

ГЕРБ напусна пленарната зала на 42-то НС, защото то е делегитимирано, декларираха добричките депутати. Те ще се върнат на заседанията, само ако започне разглеждане на промени в съществуващия Изборен кодекс. ГЕРБ не иска изцяло нов закон, какъвто се предлага от БСП и ДПС. Това ще бъде умишлено забавяне на бъдещи избори, каквито сега управляващите не искат, каза Иванов. ГЕРБ се обявява за по-широка представителност на граждани в листите, преференциален вот и приема повечето от исканията на хората за промени в изборния закон, заявиха още депутатите.

По думите на Румен Иванов реваншизмът на БСП и ДПС е проличал още в началото на работата на НС с промените в закона за ДАНС. „В нито една европейска държава няма сливане на ГДБОП и контраразузнаването, освен това се съсредоточава прекалено много власт в ръцете на една служба и един човек. Всичко това ни вкарва в изолация от европейските ни партньори”, посочи Иванов. „В ДАНС е имало две разработки срещу Делян Пеевски и вероятно в петък той се е запознал с тях. Какво прави Пеевски в кабинета на шефа на ДАНС, преди да е подписал указ за встъпването си в длъжност”, попита депутатът.

Желязков и Иванов увериха, че ГЕРБ няма намерение да яхва справедливите протести на гражданите и подобни внушения, които се правят от някои партии, са несъстоятелни.