/ iStock/Getty Images
Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич се включва в европейската седмица на програмирането, която започва днес и ще продължи до 20 октомври под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи”.

Европейската седмица на програмирането е движение на равнище граждани, ръководено от доброволци, които популяризират програмирането в своите страни в качеството си на посланици на Седмицата на програмирането. 

Активен посланик на кампанията от самото начало е евродепутатът Ева Майдел, която се включва във всички събитията, организирани от Публични библиотеки 2030 в Европейския парламент.

През годината Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от 10 робота Финч, както и 6 броя програмируема интерактивна играчка Пчела робот и цветни подложки от винил за работа с тях.

С роботите Финч библиотеката организира занимания за деца от град Добрич и им показа, че програмирането може да е интересно, забавно и полезно. Освен с роботите Финч, през седмицата на програмирането библиотеката ще зарадва малчуганите от 4 до 7 години сами да програмират действията на пчеличките-роботи.