/ Дарик Добрич
Добрич е домакин на 3-я Световен конгрес по спелеология в изкуствени кухини. Във форума се включват 32-ма специалисти от 14 европейски страни и Израел.

Канят на форум, посветен на взаимодействието между бизнес и образование

Събитието се организира  от Българското пещерно дружество със съдействието на Община Добрич и в сътрудничество с Регионалните исторически музеи в Добрич, Варна, Русе и под патронажа на Комисията по изкуствени кухини при Международния съюз по спелеология, Балканския спелеоложки съюз и федерацията за проучване на подземни кухини „Hypogea” - Италия.

Конгресът е посветен на 90-та годишнина от организираната спелеология в България. Работните панели се провеждат в Огледална зала „Нели Божкова” в ДТ „Йордан Йовков” и ще продължат до 25 май.

Подземните кухини са изкуствено създадени в различни исторически периоди или преустроени от човека подземни структури за обслужване на неговите специфични цели. Те могат да бъдат гробници, скални църкви и манастири, рудници или кариери за добив на материали, тунели, вододобивни, канализационни и военни съоръжения.

Идеята на конгреса в Добрич е да продължи традицията на първото и второто издание, проведени в Рим и Кападокия - Турция, да засили диалога и сътрудничеството между професионалните и непрофесионални изследователи на изкуствените кухини и да насърчи опазването на подземното историческо и културно наследство.

Министър Ангелкова се срещна с туристическия бранш от област Добрич

Сред основните теми на дискусиите, които ще бъдат обсъждани  по време на събитието са резултати от проучването на различните видове обекти в зависимост от техния произход и предназначение, историческо, културно и икономическо значение на изкуствените кухини, опасности, опазване, възстановяване и норми на защита, картографиране, визуализация и интерпретация на получените данни.

В съпътстващата програма на конгреса са предвидени и екскурзии и посещения до различни изкуствени  кухини, скални църкви и манастири в Добруджанския край, сред които „Гяур евлери” - най-големият ранновизантийски скален манастир в България, разположен на поречието на Суха река край с. Балик, пещерният музей на нос Калиакра и пещерните жилища в  археологическия резерват Яйлата.