Директорката на Спортното училище наби двама ученика
Директорката на Спортното училище наби двама ученика / netinfo
Двама шестокласници от добричкото Спортно училище „Г.С.Раковски” са били пребити от директорката на учебното заведение Стефка Караянева. Това разказаха пред Дарик майките на двете момчета – Ангелина Павлова и Снежана Тодорова. На 10 април двете жени са изпратили жалба по случая до образователното министерство с искане Караянева да бъде уволнена.

Случаят е от 31 март, но стана известен днес. По време на междучасие двамата шестокласници от паралелка по борба седнали върху извадена в коридора холова масичка. Кракът й обаче се счупил. Като видяла, че са повредили училищна мебел, директорката ударила шамари на учениците. След това ги вкарала в една от стаите и продължила да ги налага. Според майките Караянева е удряла децата им по главата, врата, гърба.

Момчетата изпаднали в стрес, дори отказали да ходят на училище. Едното от тях  имало астма и мигрена, вследствие на претърпяно преди време комоцио. Тези болести се обострили вследствие на побоя. Другото момче вдигнало температура. Майките заявиха, че не са се оплакали в Регионалния инспекторат, защото са смятали, че няма да им обърнат внимание. Причината според тях е, че Караянева се ползва с протекции, защото дъщеря й е зам.областен управител.

Класната ръководителка Яна Драгиева потвърди казаното от майките, въпреки че не е видяла побоя, и добави, че има и други случаи на побой над ученици от страна на директорката.

Самата Караянева призна пред Дарик, че е ударила само по едно шамарче зад врата, но побой не е нанасяла. Два-три дни след инцидента тя е отишла в РИ и е разказала на началника Рина Иванова какво се е случило. Обяснила, че не е могла да овладее гнева си. Според директорката в дъното на скандала стоят две учителки – бившата директорка на училището и класната на децата, които искат да я махнат от поста й. Тези две учителки били извършили нередности в училището.

„Веднага издадох заповед за наказание – предупреждение за уволнение на Караянева. Не съм се срещала с майките и потърпевшите ученици, тъй като жалбата е изпратена направо в МОН и инспекторатът е пренебрегнат. Ще чакам преписката от министерството”, каза пред Дарик Рина Иванова.

В прикачения файл чуйте репортажа на Таня Топалова по инцидента: