Детелина Николова: В Румъния няма прошка за длъжниците на ВиК
Детелина Николова: В Румъния няма прошка за длъжниците на ВиК / Община Добрич - архив

99% е събираемостта от потребителите на ВиК – Констанца, разказа пред Дарик кметът на Добрич Детелина Николова. Тя бе на работно посещение в румънския град, организирано от Търговското представителство към Посолството на САЩ у нас. Целта на визитата бе обмяна на добри практики, популяризиращи дейността на американски фирми, инвестирали във водния сектор в Румъния. Над 500 млн. евро са вложени от 2000 година до сега в този сектор в северната ни съседка. Това са консолидирани финансови ресурси, довели до изграждането на цялостна съвременна система за водно управление, подчерта Николова.

34 общини от 7 области сформират търговско дружество - Асоциация, в която държавното участие е 34%. Асоциацията действа по железни правила и закони, разказа кметът на Добрич. Допустимо е да не се плати една вноска за потребление на вода. На всяка втора неплатена вноска се завежда изпълнително дело за отнемане на имущество на длъжника, което да покрие разходите му към ВиК. Институциите действат в голям синхрон и в много кратки срокове – съдебното изземване не продължава повече от седмица. На нелоялните платци, дори ако са социално слаби – се спират социалните помощи до изплащане на задълженията.

Чрез сензори, монтирани на общите водомери във входовете на жилищните блокове се проследяват кражбите на вода. Домоуправителите на входовете предоставят списък на обитателите и ползвателите на вода в жилищните сгради, дружеството фактурира консумацията на всеки ползвател и следи за плащането. Ако вътре в етажната собственост има проблеми, те не са проблеми на водното дружество и се разрешават от самите обитатели, гласят още румънските правила.

На попадналите в списъка с некоректните платци, освен че им се отнема имущество, им се налага да платят и една допълнителна потребителска вноска. С тази практика от няколко години водното дружество в Констанца е на печалба от няколко милиона евро, които се инвестират в модернизиране на сектора. В момента жителите на Констанца заплащат около 1,7 евро за кубик вода, подчерта още Николова.

Българската делегация  е присъствала и на демонстрация в пречиствателна станция в Констанца, както и на процес на безопасно хлориране на водата в станция „Кобадин” – между Констанца и Мурфатлар.