/ Дарик Добрич
Добрич е домакин на десетото издание на Националното състезание "Млад фермер". Началото на надпреварата ще бъде дадено в 14.30 часа на площад "Свобода".

Намериха решение за противодействие на масовия мор по пчелите

Организатор на състезанието е Министерството на образованието и науката с партньорството на Аграрен университет - Пловдив. Домакини са от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич.

Регламентът на Национално състезание „Млад фермер” включва три етапа, по време на които учениците демонстрират придобити практически знания и компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и практическото им прилагане в областта на фермерството.

Установени са 44 000 декара с рапица изцяло или частично пропаднали, проверките продължават

Всеки отбор на училищата-участници е представен от 3-ма ученици, които ще се състезават в съответните модули – Растениевъдство, Животновъдство и Механизация на селското стопанство.

Състезателните дисциплини са: Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови Култури; Резитба на нискостъблени лозя; Разпознаване на фуражи; Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене;

Агрегатиране и подготовка на навесен плуг ПН 4х25 за основна обработка на почвата (оран) на зададена дълбочина; Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.