/ Дарик Добрич
Пчелари и земеделски стопани може би скоро ще намерят разрешение на проблема с масовото измиране на пчели в следствие пръскането на посевите с отровни препарати за защита срещу болести и вредители.

Пчеларите настояват за по-високи изкупни цени на меда

Това стана ясно на среща, посветена на проблема, свикана от Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич. Според данните, в региона има 1 276 пчелина с 88 850 пчелни семейства. На срещата много пчелари се оплакаха, че масово земеделските стопани не уведомяват, когато пръскат срещу вредители, което се отразява пагубно на пчелите.
 
По мнението на директора на ОД „Земеделие“ инж. Десислава Иванова, необходимо е казусът да се разреши от местната власт, като кметовете поемат функциите по известяване за периодите на третиране на културите, за да стигне информацията до пчеларите.

От сдружение „Пчела“ обаче предложиха това да става електронно – чрез създаване на специална интернет платформа, която да е снабдена и с интерактивна карта.

Десислава Иванова
Дарик Добрич

От своя страна, от Асоциацията на зърнопроизводителите - нейният председател Костадин Костадинов съобщи, че вече са проведени редица срещи за създаване на подобна платформа, като за финансирането й има и възможности по европейски програми.

Той обаче каза, че досега не се е стигнало до създаването й, заради липсата на разбирателство между различните пчеларски сдружения. „Обединете се и излъчете национално представителство, защото иначе няма да успеем“, заяви Костадинов. Той смята, че е по-добре да се премахне междинното звено за оповестяване - кметовете, защото някои от тях не си вършат работата.
 
Костадинов обаче открои още един проблем – нерегистрираните земеделци, които не могат да бъдат хванати и санкционирани, а не оповестяват за пръскането, което правят. Това важи в голяма степен за овощарския сектор и за лавандулата, която вече достига 70 000 дка в Добруджа, а стопаните на тези полета пръскат без да се съобразяват с разпоредбите - по всяко време на денонощието и без да уведомяват.
 
Тази година са постъпили седем заявления за подмор на пчели в Добричко, съобщи Десислава Иванова. Само двама обаче от пчеларите са решили да платят скъпите проби на мъртви пчели и на пръскани растения, за да се установи какви препарати са ползвани и дали от тях е настъпил морът.

В този случай ние не можем да съдействаме повече, коментира Иванова, но подчерта, че се работи усилено за подобряване на комуникацията, защото "независимо от размера на щетата, за всеки стопанин такъв проблем е огромен".
 
Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че двата бранша – пчелари и земеделци, са свързани и трябва да постигнат разбирателство. От пчеларите излязоха и предложения да се контролира по-сериозно вноса на семена, защото масово вече има растения, които не са медоносни и са заплаха за бъдещото развитие и на двата сектора.
 
По данните от ОД „Земеделие“ има подмор на 100% от кошери в КК Албена – 90 пчелни семейства; с. Пчелник - 150 семейства и частичен мор в Балчик; с. Градница; с. Кладенци и с. Нова Камена.

Контролиращите са установили, че много стопани не са регистрирани, не са подали сигналите спешно в ОД „Земеделие“, не желаят да вземат проби за изследване, посочват от Дирекцията.
 
От Областната дирекция по безопасност на храните, които контролират нарушенията, коментираха, че Добричка област е сред регионите с най-много актове за нарушения при третиране на посевите, но трябва да има изрядни доказателства за всеки случай, за да не падне актът в съда.