Изложба на Лятна работилница за въображение
Изложба на Лятна работилница за въображение / Дарик Добрич
Рисунки на учениците, посещаващи Лятната работилница за въображение в Художествена галерия – Добрич, са изложени редом до картини на изявени творци. Изложбата, наречена „Големите майстори и малките художници“ е подредена в една от залите на галерията и бе открита официално днес.
 
Ръководителите на Работилницата за въображение Галина Иванова и Милена Алджабари благодариха на децата, че споделят безгрижието на летните си дни с екипа на галерията, за да рисуват. Всички предложени творби са от дните, в които децата изобразяват през своите очи картини, графики и пластики от постоянната експозиция на културния институт. Сред изобразените са платната „Слънчев ден в Балчик“ на Здравко Александров, „Утро“ на Нуша Гоева, „Празници“ на Ангел Петров и др. Техните реплики са може би първа творческа рефлексия на въображението на малките художници, които са на възраст от 6 до 14 години. В изложбата могат да се видят рисунки с графит и с цветни моливи, пастели, водни бои и флумастери, както и смесена техника – пастел и водни бои, има и колажи. Има портрети, натюрморти и пейзажи, изобразени пластики и фигурални композиции.

Изложба на Лятна работилница за въображение
Дарик Добрич


„Децата са се справили чудесно. Нещата им стоят много добре до майсторите“, коментираха ръководителите. Те отбелязаха, че редовно посещаващите Работилницата от 2-3 години вече успешно боравят с художествени термини и възпроизвеждат много точно видяното. Освен това децата знаят имената на големи български художници като Владимир Димитров- Майстора, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Светлин Русев и др., чиито творби са притежание на добричката галерия. Знаят кой е Никола Тахтунов и как е създадена с негово участие първата художествена сбирка в Добрич, прераснала по-късно в експозиция и галерия.
 
След откриването на изложбата, децата отново се спуснаха в залите да рисуват. С това ще се сложи началото на бъдещата нова изложба на големите майстори и малките художници, казаха ръководителите. Освен тази експозиция, в помещението на Работилницата за въображение, всяка седмица, екипът на галерията подрежда актуална сбирка от последните най-сполучливи рисунки на учениците. Всеки вторник пък е ден за нови знания, в които чрез презентации и филми се говори за велики художници, стилове в изкуството и т.н.