Деца от Добрич учиха българчета в Лондон да бродират шевици и да майсторят кожени пунги
Деца от Добрич учиха българчета в Лондон да бродират шевици и да майсторят кожени пунги / Дарик Добрич

Деца от Добрич учиха българчета в Лондон да бродират български шевици и да изработват средновековни кожени пунги. Групата ученици, възпитаници на кръжока „Български искрици” в Историческия музей на Добрич, посетиха българските училища "Васил Левски" и "Розова долина" в британската столица.

Идеята ни беше децата от Добрич да предадат това, което са научили в кръжока по практическа история на българчетата в Лондон и интересът беше изключително голям, коментира  Капка Кръстева, един от преподавателите в проекта „Български искрици”. Момичетата, които вече могат да везат предадоха уменията си на своите приятели в Лондон, а момчетата това, което са научили в „Средновековната работилница” на кръжока, разказа тя.

„Подготвихме децата, за да можем после да направим този мост и да пръснем българските искрици по света. Споменът за това как българчета обучават децата на наши сънародници в чужбина е вълнуващ и незабравим”, сподели Ивелина Романова от Историческия музей.

Обучението е проведено в рамките на два дни, като в него са се включили около 70 деца в двете училища в Лондон, които макар и с акцент говорели много добър български, разказа Магдалена Петрова от сдружение „Българска шевица”.

Добричката групата се е включила и в детски фолклорен фестивал „Децата на Другата България", който е проведен за втори път в Лондон. Добрич е бил представен от Михаела Петрова, която е изпълнила шопски танц и е получила грамота за участието си.

Проектът „Български искрици” се реализира от фирма „Българска шевица” с подкрепата на Регионален исторически музей. Той е отворен за всички деца, които искат да учат българска история по интересен начин. Обучението се извършва в неделните дни във възрожденското училище в комплекс "Стария Добрич". Заниманията са разделени в няколко модула - „Силата на българското слово”, „Магията на българската шевица”, „Фолклорни танци” и „Средновековна работилница”, където децата се учат за изработват предмети, ползвани от средновековните българи – стрели, средновековни играчки, прабългарски шапки, кожени пунги и др.

Екипът на проекта си поставя за цел да поддържа културния обмен с българските училища в чужбина. Миналата година представители на кръжока гостуваха в Тараклия / Молдова/, а за догодина се планува посещение на българските училища в Братислава, Прага и Палма де Майорка.

Децата от кръжока, облечени с носии и кафтани, показаха днес пред журналисти част от програмата, представена в Лондон.