Честваме 93 години от рождението на кап. Димитър Списаревски
Честваме 93 години от рождението на кап. Димитър Списаревски / Валентина Добринчева
Честваме 93 години от рождението на кап. Димитър Списаревски
21287
Честваме 93 години от рождението на кап. Димитър Списаревски
  • Честваме 93 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

Днес се поклaняме пред подвига на капитан Димитър Списаревски, който на 19 юли 2009-та би навършил 93 години. Младият летец изтребител прави таран на самолети от вражеските войски в битка в небето над София по време на Втората световна война и със своята саможертва спасява мнозина от бомбандировка.

Списаревски е родом от Добрич, трето поколение добруджанец. Дядо му се е преселил в града като млад адвокат и е започнал кариерата си. Бъдещият летец е бил тригодишен, когато напуска Добрич със семейството си. Живеят в Карлово и в София. Родната му къща не е запазена, но е била по улицата, която сега носи името му, зад сградата на НТС, на която е поставена паметна плоча. 

В 11.30 часа на това място признателните потомци ще поднесат цветя.

Съвсем скоро едно младо момиче от Добрич - Кремена Желязкова, издаде 3-тата си книга - с проза и пиеса, посветена на героя Димитър Списаревски. Книгата е кръстена "Наричаха го Спаич" и съдържа проза и пиеса, инспирирани от разкази на дядото на Кремена, който е познавал лично пилота. Чуйте в прикачения файл разговора ми с авторката и нейния помощник - баща й Желязко Костов, за това какъв е бил Списаревски, защо е бил забравен герой дълги години, на какво е учил своите подчинени войници.